1. خانه
  2. »
  3. اطلاعات عمومی
  4. »
  5. نقش حمل و نقل ریلی در توسعه اقتصادی کشور

نقش حمل و نقل ریلی در توسعه اقتصادی کشور

هم‌مسیر با سپهران ریل راسا، فرمانده نوظهور حمل و نقل ریلی داخلی و بین‌ المللی، آسودگی خاطر را حین حمل کالای خود تجربه کنید. همراه ما باشید.

حمل و نقل ریلی به عنوان پلی میان بخش دولتی و خصوصی، همواره مورد توجه بوده است، اما تأثیر و نقش حمل و نقل ریلی در توسعه اقتصادی کشور، مسئله‌ای است که از زوایای مختلف قابل بررسی می‌باشد. در این مقاله از وبلاگ سپهران ریل راسا، تلاش می‌کنیم با بررسی تمام مزایای حمل ریلی کالا و تأثیر این نوع از حمل و نقل در اقتصاد ملی، اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار دهیم؛ پس پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

اهمیت حمل و نقل ریلی کالا 

به طور کلی حمل و نقل، نقش مهمی در بخش‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشورها ایفا می‌کند؛ اما در رابطه با حمل و نقل ریلی داخلی و بین‌ المللی، به دلیل ارتباط مستمر میان دولت و بخش خصوصی جهت بهره‌برداری از خطوط راه‌آهن، این نقش پررنگ‌تر نیز خواهد شد.

صنعت حمل‌ و ‌نقل ریلی بین‌ المللی و داخلی، از شاخص‌های عمده توسعه‌یافتگی کشورها محسوب می‌شود و میزان خطوط موجود نسبت به جمعیت کشور از عواملی است که در طبقه‌بندی کشورها مورد توجه قرار می‌‌گیرد. بنابراین اهمیت حمل ریلی در سراسر جهان اثبات شده؛ ولی اهمیت این روش حمل و نقل به چه دلیل است؟

مزایای حمل و نقل ریلی 

حمل و نقل ریلی مزایای قابل اعتنای بسیاری دارد که پیش‌تر در مقاله‌های متعددی به این مزایا اشاره کردیم که در وبسایت سپهران ریل راسا، قابل دسترسی می‌باشند؛ اما در اینجا نیز، به صورت تیتروار به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • هزینه تمام‌شده مناسب و مقرون به صرفه
  • امکان دسترسی به کشورهای مختلف با استفاده از سیستم حمل و نقل بین‌ المللی ریلی
  • سرعت بالا
  • جدول برنامه‌ریزی حرکت و تحویل منظم
  • آلودگی محیط زیستی کمتر
  • مصرف سوخت کمتر
  • امکان جابه‌جایی حجم بالای کالا
  • برخورداری از واگن‌های مخصوص برای حمل انواع کالا
  • امنیت بسیار بالا
  • امکان بارگیری و تخلیه بار آسان

مزایای حمل و نقل ریلی قطعاً بسیار بیشتر از این لیست کوتاه است؛ اما به طور کلی می‌توان گفت که این مزایا سبب محبوبیت روزافزون این روش حمل و نقل شده است و همین موضوع باعث افزایش تأثیر این سیستم بر روی اقتصاد کشور می‌شود.

ویژگی‌های حمل و نقل ریلی از ایران 

ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی خود، دسترسی مناسبی به کشورهای آسیایی و از طریق کشورهای همسایه نیز، به بخش‌هایی از اروپا دارد؛ بنابراین توسعه خطوط راه‌آهن بین کشورها، سبب افزایش بهره‌برداری از حمل و نقل ریلی بین‌ المللی و درآمد کشور از این بخش خواهد شد.حمل و نقل ریلی مرزهای ریلی ایران با دیگر کشورها

ایران در مرزهای ریلی زیر با کشورهای همسایه، خطوط ریلی مشترک دارد:

  • مرز رازی – ترکیه
  • مرز جلفا – جمهوری آذربایجان
  • مرز اینچه‌برون، لطف‌آباد و سرخس – ترکمنستان
  • مرز شمتیغ – افغانستان

بنادر زیر نیز، از ارتباطات حمل ریلی ایران با دیگر کشورها هستند:

  • بندر امیرآباد – کشورهای حوزه دریای خزر
  • بندر عباس، چابهار و امام خمینی – آب‌های آزاد بین‌ المللی

در این بنادر عموماً حمل و نقل ریلی ترکیبی صورت می‌گیرد که در این مورد نیز قبل‌تر در مقاله‌ای با عنوان «بنادر مهم ایران برای حمل و نقل بین المللی ریلی» مفصل توضیح دادیم.

تمامی موارد ذکر شده، توان کشور را در حوزه حمل و نقل ریلی بالا برده‌اند؛ چرا که ایران به عنوان کشوری در چهارراه ریلی جهان و با دسترسی به آب‌های آزاد و بازار کشورهای آسیای میانه، امکان زیادی در پاسخگویی به نیازهای حمل ریلی کالا را دارا می‌باشد.

اهمیت حمل و نقل ریلی بین المللی 

ایجاد کریدورهای ریلی و اتصال آن به کشورهای همسایه و بنادر ایران می‎‌‌تواند سهم بسزایی در توسعه ملی داشته ‎باشند که این مورد در برنامه‌ریزی‌های توسعه اقتصادی کشور در حوزه حمل و نقل ریلی بین‌ المللی قرار گرفته است. توسعه خطوط ریلی و توجه ویژه به این مدل حمل و نقل در کشور ایران با توجه به موقعیت ویژه ژئوپولیتیکی که دارد، از اهمیت دوچندانی برخوردار است.

به همین منظور در سرفصل امور اقتصادی سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه در ردیف های ۲۵ و ۲۶ به طور مشخص به اولویت حوزه حمل و نقل ریلی اشاره شده است.

اخیراً نیز میان ایران و روسیه توافق جامع حمل و نقل انجام گرفته که در این توافق به حوزه حمل و نقل ریلی توجه ویژه شده است.

نقش شرکت حمل و نقل ریلی داخلی و بین‌ المللی در توسعه کشور 

دولت با در نظر گرفتن قوانین و مقرراتی که در شیوه‌نامه‌ای جمع‌آوری شده‌اند، به هر شرکت حمل و نقل ریلی بین‌ المللی و داخلی اجازه بهره‌برداری از خطوط راه‌آهن را می‌دهد و این شرکت‌ها می‌توانند با پیروی از این موارد، نسبت به انجام امور حملی ریلی اقدام کنند.

هر شرکت حمل ریلی موظف می‌باشد پس از اخذ پروانه فعالیت در حوزه حمل ریلی، با پرداخت وجهی به عنوان تعرفه دسترسی به خطوط راه‌آهن و انجام امور قانونی مربوطه، نسبت به بهره‌برداری از خطوط آهن اقدام کند.

تأثیر شرکت‌های خصوصی در سیستم حمل و نقل کشور 

همچنین شرکت حمل و نقل ریلی، باید فردی را به عنوان مدیر فنی به راه‌آهن معرفی کند که این فرد پس از تأیید صلاحیت از طرف راه‌آهن ایران، می‌تواند نسبت به انجام امور فنی اقدام کند. به این صورت تمامی امور بهره‌برداری شرکت‌های خصوصی با نظارت راه‌آهن ملی و انعقاد قراردادی منصوب به قرارداد دسترسی، انجام می‌گیرد.

شرکت حمل و نقل ریلی بین‌ المللی، همچنین نسبت به نحوه انجام حمل و نقل کالا در حوزه بین‌الملل، پیگیری و اخذ مجوزهای لازم از کشورهای دیگر اقدام می‌کند.

تأثیر شرکت‌های خصوصی در سیستم حمل و نقل کشور، بسیار قابل اعتنا می‌باشد؛ چرا که امروزه بخش عظیمی از کالاهایی که توسط حمل و نقل ریلی جابه‌جا می‌شوند، از طریق این بخش و با کمک شرکت حمل و نقل ریلی انجام می‌شود.حمل و نقل ریلی داخلیچشم‌انداز حمل ریلی در ایران 

در گزارشی از خبرگزاری تین‌نیوز آمده:

« ایجاد تحول در حمل و نقل و توسعه خطوط ریلی از اولویت‌های وزارت راه و شهرسازی در همه سال‌های پس از انقلاب سال 57 بوده و پیشرفت‌های رخ داده تا کنون به ویژه در سال های اخیر قابل توجه بوده است.

بر اساس آمارهای رسمی، میزان بار عبوری صادراتی از مرزهای ریلی کشور تا پایان بهمن ماه ۱۴۰۰ به میزان یک میلیون و ۷۱۵ هزار تن بوده که نسبت به سال ۹۹ با داشتن بیشترین آمار صادرات ریلی( تا پایان اسفند) یعنی یک میلیون و ۴۷۸ هزار تن، افزایش ۲۳۷ هزار تنی معادل ۱۶ درصد رشد را ثبت کرده است.

آمارها نشان می‌دهد، میانگین صادرات ریلی در این ۷ سال بیش از یک میلیون و ۴۸ هزار تن بوده و صادرات ریلی در سال 1400 از این میانگین نیز بیشتر بوده و رکورد صادرات ریلی را جابه‌جا کرده است.»

با نگاهی به این آمار به خوبی می‌توان درصد رشد مثبت حمل و نقل ریلی در کشور را درک نمود.

نتیجه‌گیری 

شرکت سپهران ریل راسا، به عنوان عضوی از سیستم حمل و نقل ریلی کشور، همواره در تلاش است تا با ارائه بهترین خدمات حمل کالا، جایگاه خود را به عنوان بهترین شرکت حمل و نقل ریلی داخلی و بین‌ المللی، تثبیت کند.

جهت اطلاع از تعرفه‌های حمل ریلی کالا، با توجه به ویژگی‌های کالای خود، با کارشناسان ما در سپهران ریل راسا، در ارتباط باشید.

در یازدهمین نمایشگاه حمل و نقل و صنایع ریلی میزبان شما هستیم

 

از 29 اردیبهشت الی 1 خرداد

نمایشگاه بین المللی تهران

سالن 8 و 9