1. خانه
  2. »
  3. اطلاعات عمومی
  4. »
  5. ترانزیت ریلی کالا از اینچه برون به ترکمنستان، قزاقستان و روسیه

ترانزیت ریلی کالا از اینچه برون به ترکمنستان، قزاقستان و روسیه

بهترین شرکت حمل و نقل ریلی داخلی و حمل و نقل ریلی بین‌المللی از شما دعوت می‌کند تا خوانندۀ این مجلۀ آموزشی از وبلاگ سپهران باشید.

ایستگاه ریلی اینچه‌ برون، یکی از ایستگاه‌های مهم جهت ترانزیت ریلی و حمل و نقل بین‌المللی کالا به شمار می‌رود. این ایستگاه که در قسمت شرقی استان گلستان قرار گرفته، مرز ریلی مشترک سه کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان است؛ همچنین با گذر از این ایستگاه می‌توان به خطوط ریلی روسیه نیز دسترسی پیدا کرد.

با توجه به اهمیت این سه کشور در امور صادرات و واردات، بهره‌برداری از این ایستگاه و کریدور شرق دریای خزر نیز به امری مهم تبدیل شده است؛ بنابراین در این مقاله بیشتر درباره ترانزیت ریلی کالا از اینچه‌برون به ترکمنستان، قزاقستان و روسیه صحبت و مزایای حمل و نقل ریلی بین‌المللی در این کشورها را بررسی می‌کنیم.

چرا باید ترانزیت ریلی را انتخاب کنیم؟

پیش از آنکه به مقاصد این ایستگاه‌های مرزی و حمل و نقل ریلی بین‌المللی از طریق آن، بپردازیم، به چند مورد از مزایای حمل و نقل ریلی داخلی و بین‌المللی، اشاره می‌کنیم:

  • ایمنی بسیار بالا
  • تنوع بالای واگن‌های باری با توجه به ویژگی‌های کالای ارسالی شما
  • گستردگی خط ریلی ایران و امکان دسترسی به کشورهای همسایه از طریق راه‌آهن
  • سرعت بالاتر نسبت به سایر روش‌ها
  • مقرون به صرفه بودن
  • داشتن جدول زمان‌بندی حرکت منظم و قابل اطمینان
  • مصرف سوخت کمتر

همچنین جهت اطلاعات بیشتر می‌توانید به مقاله دیگر ما «مزایا و معایب حمل و نقل ریلی» در وبلاگ سپهران ریل راسا، سری بزنید. داشتن دانش کافی نسبت به ویژگی‌های مثبت و منفی این شیوه حمل و نقل، می‌تواند به شما در انتخاب روش مناسب حمل کالا، کمک شایانی کند.

ترانزیت ریلی

مسیر کریدور خط آهن شرق دریای خزر:

این کریدور از شهر اوزون در قزاقستان شروع و با گذر از مرز قزاقستان و ترکمنستان در قزل قایا، وارد کشور ترکمنستان می‌شود؛ از شهر برکت آن تا اترک و اینچه‌برون امتداد می‌یابد و وارد سیستم حمل و نقل داخلی ایران می‌شود.

این خط ریلی، کشورهای کشورهای حوزه CIS را به آب‌های خلیج‌فارس و کشورهای جنوب شرقی آسیا متصل می‌کند.

از بین کشورهای حوزه CIS، حمل و نقل ریلی به روسیه نیز از طریق این کریدور تسهیل شده ‌است.

شروع بهره‌برداری کریدور شرق دریای خزر به آذرماه سال 1393 بازمی‌گردد؛ ترانزیت کالا از طریق این خط آهن همواره پررونق بوده و تنها در زمان قرنطینه کرونا، برای مدتی دچار توقف در بهره‌برداری شد.

موقعیت بندر خشک اینچه‌برون:

به منطقه‌ای که حداقل به دو شبکه حمل و نقل -به‌ ویژه راه‌آهن- دسترسی داشته باشد و همچنین در نزدیکی مناطق مرزی، گمرکی و مراکز تجمع کالا واقع شده باشد، «بندر خشک» گفته می‌شود.

اینچه‌برون در استان گلستان، که در مجاورت با مرز ترکمنستان قرار دارد، با داشتن آب و هوای خشک، منطقه‌ای مناسب جهت نگهداری کالاست؛ همچنین اراضی مناسبی برای ساخت انبارها و سیلوهای نگهداری انواع کالا می‌باشد که همین موضوع سبب افزایش اهمیت آن شده است.

با شروع بهره‌برداری از این منطقه و قرارگیری در مسیر کریدور شرق دریای خزر، حمل و نقل ریلی بین‌المللی به کشورهای آسیای میانه و اوراسیا، رونق بیشتری پیدا کرده است.

ترانزیت ریلی به ترکمنستان:

ترکمنستان نیز به عنوان مبدأ واردات به ایران و هم به عنوان کشوری در مسیر حمل ریلی کالا به دیگر کشورهای آسیای میانه، اهمیت دارد.

نام این کشور در میان چهار کشور برتر تولیدکننده گاز طبیعی و نفت قرار می‌گیرد. رشد اقتصادی در ترکمنستان در سال 2007 حدود 5/11 درصد بوده‌ است که نشان‌دهنده رشد اقتصادی بالای این کشور می‌باشد. مردم ترکمن اکثراً به کشاورزی و دامپروری مشغول هستند و از نظر تولید پنبه معروف می باشند؛ همچنین از صنایع دستی مهم ترکمنستان می‌توان به قالی‌بافی اشاره کرد. همین ویژگی‌ها می‌تواند سبب شود که این کشور جهت واردات و صادرات کالا مورد توجه قرار گیرد.

البته ممکن است جهت اخذ ویزا برای صادرات کالا و بعضی مسائل حقوقی به دلیل قوانین سختگیرانه ترکمنستان با مشکلاتی مواجه شوید؛ اما انتخاب بهترین شرکت حمل و نقل ریلی بین‌المللی، شما را از این دغدغه‌ها آسوده خواهد کرد.

ترانزیت ریلی به قزاقستان:

یکی از مقاصد صادرات محصولات مختلف از ایران، قزاقستان است. این کشور در شمال ترکمنستان قرار گرفته و از طرفی نیز امکان دسترسی به دیگر کشورها، همچون روسیه، از طریق مرزهای ریلی این کشور فراهم شده است. این موضوع حتماً یکی از عوامل مؤثر در افزایش درخواست، از یک شرکت حمل و نقل ریلی بین‌المللی، جهت ترانزیت ریلی کالا به این کشور -یا با گذر از خط راه‌آهن آن- خواهد بود.

شروع بهره‌برداری از بندر خشک اینچه‌برون، باعث کاهش مسافت و افزایش سرعت حمل کالا بین دو کشور قزاقستان و ایران نیز شده ‌است. با گذر از ایستگاه اینچه‌برون و کریدور شرق دریای خزر، فاصله قزاقستان تا خلیج‌فارس که به 3هزار کیلومتری می‌رسد، می‌تواند تا 20ساعت کاهش یابد.

حمل نقل ریلی بین المللی

ترانزیت ریلی به روسیه:

روسیه با آب و هوای سرد و به عنوان یکی از پرجمعیت‌ ترین کشورهای جهان، شناخته می‌شود. بهبود هر چه بیشتر روابط سیاسی و تجاری روسیه با ایران، بسیاری از تاجران و بازرگانان را بر آن داشته تا این کشور را در لیست یکی از مهم‌ ترین مقاصد صادرات انواع کالا یا مبدأ واردات خود، قرار دهند.

از ویژگی‌های دیگر روسیه، پهناوری خط راه‌آهن در این کشور و رونق حمل و نقل ریلی داخلی می‌باشد. به طوری که هرساله استفاده از شبکه راه‌آهن، از پرطرفدارترین روش‌های حمل و نقل در کشور شناخته می‌شود. این محبوبیت، نه تنها سبب رونق کار شرکت حمل و نقل ریلی داخلی در داخل روسیه شده؛ بلکه حمل و نقل ریلی بین‌المللی به این کشور را نیز رونق داده است.

بنابراین شما می‌توانید از بندر اینچه‌برون به روسیه، و از طریق سیستم حمل و نقل ریلی داخلی این کشور، به شهرهای مختلفی در داخل روسیه، دسترسی پیدا کنید.

جمع‌بندی:

انتخاب شیوه حمل و نقل ریلی بین‌المللی به دلیل هزینه پایین، ایمنی بالا، سریع و دقیق بودن، همواره یکی از روش‌های محبوب در روند صادرات و واردات کشور بوده است.

دغدغه انتخاب ارائه‌ دهنده خدمات ترانزیت ریلی نیز تنها با یک‌بار تجربه همکاری با شرکت سپهران ریل راسا، برای همیشه برای‌تان برطرف خواهد شد؛ چرا که بدون شک، سپهران ریل راسا تبدیل به بهترین تجربه شما در حوزه حمل و نقل و همین طور بهترین شرکت حمل و نقل ریلی داخلی و بین‌المللی در نظرتان، خواهد شد.

 

در یازدهمین نمایشگاه حمل و نقل و صنایع ریلی میزبان شما هستیم

 

از 29 اردیبهشت الی 1 خرداد

نمایشگاه بین المللی تهران

سالن 8 و 9